En trivsam liten grupp lät sig väl smaka med bakat bröd och våfflor tillagade över öppen eld vid Spånens strand.
På brödet och våfflorna fick vi testa hummus av olika ärtor och bönor. Tills sist också en chokladtryffel med bl a gråärt.
Recept
Hummus på gråärtor
6 dl kokta gråärtor.
1 dl olivolja
Chiliflakes efter smak
Citronsaft ca 2 msk
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tahini
Spiskummin ca 1 msk ( kan uteslutas)
Salt och peppar.
Mixa ärtorna och blanda i alla ingredienserna.
Hummus på röda linser
2 dl röda linser
2 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar, chiliflakes
1dl yoghurt ( turkisk)
Koka linserna mjuka med den hackade löken, häll av ev överblivet vatten.
Mixa ihop alla ingredienser.
Guacamole på sockerärtor
Ca 3 dl sockerärtor med balja. Dra rensa bara bort den sega strängen.
1 gul lök Stek löken och ärtorna mjuk i lite olivolja.
2 dl vatten1 vitlöksklyfta lite tomatpure och citronsaft
Mixa och smaka av med salt och peppa.
Spread med morot
150 g skalade bondbönor (ca 300g okokta)
400 g morot
1-2 dl kokt vatten från bönorna
1 vitlöksklyfta och salt och peppar
Skölj bönorna. Koka bönorna i saltat vatten. Häll av med spara vattnet.
Skala morötterna, skär i mindre bitar. Rosta moroten på grillen (inlindad i aluminiumfolie) så att den blir mjuk.
Mosa bondbönor och vitlöken med hjälp av en gaffel tillsammans med moroten och kokspad, smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt konsistensen med vatten.
Variera med att smaksätta med kryddor eller byt ut moroten med andra grönsaker.
Pinnbröd med gråärt
40 g Gråärtor torra, ca 80 g kokta
2,2 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
0,5 tsk Salt
1-1,2 dl Vatten
Anvisningar:Blötlägg gråärtor 2 dagar innan. Koka gråärtor enligt anvisning på
förpackningen alternativt enligt tabell i skriften. Låt ärtorna svalna och mixa dem släta
Häll mjöl, mixade gråärtor, bakpulver och salt i en bunke. Rör ihop alla
torrvaror och häll sen i vatten lite i taget och blanda till en deg. Rör runt
degen så den inte längre är kladdig.
10 våfflor
2 dl kokt lupinböna(0.75 dl torra)mixas med halva mjölkmängden
5 dl mjölk
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
Smält smör, låt svalna
Blanda torrvaror med hälften av mjölken
till en jämn smet
Rör ner lupin/mjölk, ägg, smör
Tillsätt ev lite mer mjölk