I Alvestakretsen haft en studiecirkel om hållbar mat, med 10 deltagare. Hållbar mat innefattar klimatvänlig mat – minskar utsläppen av växthusgaser, och miljövänlig mat – minskar matens negativa påverkan på biologisk mångfald, mark- och vattenanvändning och förbättrad djurhållning och minskad användning av kemisk bekämpningsmedel.
Världens livsmedelsproduktion står för ¼ av våra utsläpp av växthusgaser.
Hur minskar vi matens klimat-och miljöpåverkan?
- minska matsvinnet (genomsnittssvensken slänger 30 kg mat per år)
- minska köttkonsumtionen ( i Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverkets nya förslag till nationella kostmål står det att vi måste äta mindre kött och mer växtbaserad mat)
- ät mer ekologiskt producerad mat ( för miljön såsom ex den biologiska mångfalden)
Studiecirkeln avslutades med en inspirationsmåltid, ett knytkalas med fokus på hållbar mat.