Läcker utemat den 21 september rapport

En trivsam liten grupp lät sig väl smaka  med bakat bröd och våfflor tillagade över öppen eld vid Spånens strand.

På brödet och våfflorna fick vi testa hummus av olika ärtor och bönor. Tills sist också en chokladtryffel med bl a gråärt.

Recept

 

Hummus på gråärtor

6 dl kokta gråärtor.

1 dl olivolja

Chiliflakes efter smak

Citronsaft ca 2 msk

2 vitlöksklyftor

0,5 dl tahini

Spiskummin ca 1 msk ( kan uteslutas)

Salt och peppar.

Mixa ärtorna och blanda i alla ingredienserna.

Hummus på röda linser

2 dl röda linser

2 dl vatten

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Salt, peppar, chiliflakes

1dl yoghurt ( turkisk)

Koka linserna mjuka med den hackade löken, häll av ev överblivet vatten.

Mixa ihop alla ingredienser.

Guacamole på sockerärtor

Ca 3 dl sockerärtor med balja. Dra rensa bara bort den sega strängen.

1 gul lök  Stek löken och ärtorna mjuk i lite olivolja.

2 dl vatten1 vitlöksklyfta lite tomatpure och citronsaft

Mixa och smaka av med salt och peppa.

 

 

 

 

 

 

Spread med morot

150 g skalade bondbönor (ca 300g okokta)

400 g morot

1-2 dl kokt vatten från bönorna

1 vitlöksklyfta och salt och peppar

Skölj bönorna. Koka bönorna i saltat vatten. Häll av med spara vattnet.

Skala morötterna, skär i mindre bitar. Rosta moroten på grillen (inlindad i aluminiumfolie) så att den blir mjuk.

Mosa bondbönor och vitlöken med hjälp av en gaffel tillsammans med moroten och kokspad, smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt konsistensen med vatten.

Variera med att smaksätta med kryddor eller byt ut moroten med andra grönsaker.

Pinnbröd med gråärt

40 g Gråärtor torra, ca 80 g kokta

2,2 dl Vetemjöl

1 tsk Bakpulver

0,5 tsk Salt

1-1,2 dl Vatten

Anvisningar:Blötlägg gråärtor 2 dagar innan. Koka gråärtor enligt anvisning på

förpackningen alternativt enligt tabell i skriften. Låt ärtorna svalna och mixa dem släta

 Häll mjöl, mixade gråärtor, bakpulver och salt i en bunke. Rör ihop alla

torrvaror och häll sen i vatten lite i taget och blanda till en deg. Rör runt

degen så den inte längre är kladdig.

10 våfflor

2 dl kokt lupinböna(0.75 dl torra)mixas med halva mjölkmängden

5 dl mjölk

100 g smör

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 ägg

Smält smör, låt svalna

Blanda torrvaror med hälften av mjölken

till en jämn smet

Rör ner lupin/mjölk, ägg, smör

Tillsätt ev lite mer mjölk