Studiebesök på Emmaus i Torpsbruk

Sluta handla! Använd det du har. Vårda, laga och reparera! Handla bara det som är nödvändigt!

När Handla MiljöVänligt-gruppen besökte Emmaus i Torpsbruk, fick vi se ett enormt lager av inlämnade begagna kläder. En lastbil med släp var just fullpackad med sorterade kläder, sängkläder och sängar. En sändning till Ukraina, som efterfrågat akuthjälp.

Lastbilen kör via Polen. Från Polen kommer en annan lastbil som kör in på gården till Emmaus lokal. Den ska hämta oanvändbara kläder m.m. Leveransen går till företaget Wootex, som gör bl.a utesoffan.

Trasiga och obrukbara textilier kan lämnas i Emmaus containrar, men de vill att man märker påsarna så att de vet att det är trasiga textiler! Men det är en enorm mängd kläder! Emmaus Torpsbruk tar årligen emot 4 miljoner kg kläder och 1 miljon prylar och möbler.

Enligt Naturvårdsverket köper svensken ca 14 kg textiler per person och år. Hälften slängs i soporna (7,5 kg). Klädindustrin står för ca 10 % av alla globala utsläpp, vilket beräknas vara mer än flyg- och båttransport tillsammans enligt Världsbanken. Så – vi köper helt enkelt alldeles för mycket!